Mechelen: aanpassing van een historische waterloop voor een beter hemelwaterbeheer.
De Dijle is een natuurlijke waterloop die vroeger door het stadscentrum van Mechelen stroomde. Deze waterloop is onderhevig aan getij en het waterpeil schommelt tweemaal per dag met 6 meter. In het verleden gaf dit vaak aanleiding tot wateroverlast in het stadscentrum, waardoor men besliste om een kanaal te graven rond het stadscentrum en de natuurlijke waterloop in het centrum te behouden, maar af te sluiten van het getij door sluizen op- en afwaarts.
Mechelen is van oudsher een waterstad met een groot aantal waterlopen en kanalen in de binnenstad. Met de bevolkingstoename in het stadscentrum werden deze ‘vlieten’, die dienst deden als riolen, overwelfd of voorzien van een rioolbuis. De historische vlieten worden nu terug opengelegd om extra buffercapaciteit voor regenwater te creëren in de binnenstad. Op deze manier komt er minder regenwater in de riolering terecht waardoor de bestaande riolering behouden kan blijven en zo het risico op overstromingen beperkt wordt. De Melaan is een oude waterloop in het stadscentrum die uiteindelijk werd ingebuisd. Het tracé tussen de Zakstraat en de Muntstraat wordt nu terug opengelegd (pilootproject 1).
De Dijle kan in de toekomst terug haar natuurlijke afwateringsfunctie vervullen. Hiervoor zullen de historische kademuren (publieke en private) langs de Dijle gerenoveerd worden en vuilwaterlozingen worden gesaneerd (pilootproject 2). De particuliere eigenaars van kademuren worden uiteraard bij het project betrokken. Samen met hen werden maatregelen bedacht en genomen om hen zo goed mogelijk te ondersteunen in het renoveren van hun private kademuur.
Na veertig jaar stroomt de Binnendijle weer bovengronds aan de Zandpoortvest in Mechelen (pilootproject 3). De voormalige parking tussen de twee gebouwen van Thomas More hogeschool maakte plaats voor een groene, open ontmoetingsplek met zacht hellende oevers. De nieuwe aanlegsteiger biedt mogelijkheden voor Mechelse toeristenboten, kajakkers, kanovaarders en suppers.
Deze deelprojecten zijn in overeenstemming met het Vlaams decreet Integraal Waterbeleid. Ze situeren zich rond de Dijle in het historische stadscentrum en zorgen voor een totale buffercapaciteit van 27000 m³ en de bescherming van een gebied van 130 ha tegen overstromingen. Maar ze hebben veel bijkomende voordelen: groenere oevers, nieuwe aanmeerplaatsen voor recreatieboten en een mooier en aangenamer stadscentrum.