Over ons
Een gemeenschappelijke uitdaging
Het 2 Zeeën-gebied is rijk aan stedelijke regio’s die worden gekarakteriseerd door een hoge bebouwingsdichtheid. De verouderde afwateringssystemen in deze gebieden zijn vaak niet opgewassen tegen zware regenval als gevolg van klimaatverandering.
Het probleem is grotendeels te wijten aan de bestaande ruimtelijke context.
De integratie van duurzame stedelijke afwateringssystemen of SUDS (Sustainable Urban Drainage Systems) kunnen een oplossing vormen.
Er is tot nu toe weinig ervaring met SUDS in bestaande stedelijke gebieden.
Wat zijn SUDS
Onder duurzame drainage systemen verstaan we groene technieken en infrastructuren die ontworpen zijn om de natuurlijke drainage processen van regenwater na te bootsen.
In stedelijke context kan dit vaak worden gerealiseerd door:
- Het wegnemen van verharding
- Extra buffer- en infiltratiemogelijheden te voorzien
- Het aanplanten van bijkomend groen
Een extra uitdaging in steden is de grote druk op openbaar domein. Steden hebben vaak onvoldoende ruimte om oppervlaktewater binnen hun grenzen te beheren.
De oplossing ligt elders maar dit vraagt om nieuwe, nooit eerder vertoonde vormen van samenwerking tussen gemeenten en eigenaren.
Voor meer info, zie de SuDS guide
Foto onderaan: Recreatie op Zandpoortvest na openlegging van de Binnen-Dijle (Mechelen)

Algemene doelstelling
Het project streeft ernaar het aanpassingsvermogen van steden aan zware regenval te verbeteren door te laten zien hoe SUDS geïntegreerd kunnen worden in openbare gebieden die normaal gesproken beperkt zijn in hun mogelijkheden vanwege bestaande toepassingen en infrastructuur (boven- en ondergronds) of vanwege een beschermde historische omgeving. Het project toont aan dat overstroming beperkt kunnen worden, terwijl de voorzieningen, biodiversiteit, gezondheid en welzijn en de lokale economie worden beschermd of verbeterd en overheidsgeld wordt bespaard. De toepassing van deze werkmethoden vergroot het aanpassingsvermogen van steden aan de gevolgen van zware regenval en biedt bijkomende maatschappelijke voordelen.
Belangrijkste beoogde resultaten
De belangrijkste beoogde resultaten van het project zijn:
- Demonstratie-installaties die overdraagbare ontwerpbeginselen voor SUDS-oplossingen op maat en nature-based producten ontwikkelen, testen en implementeren.
- Een gids voor de integratie van strategische SUDS in bestaande openbare ruimten die gebonden zijn aan beperkingen, inclusief uitleg over het verschaffen van bijkomende maatschappelijke voordelen.
- Een samenwerkingsverband en aanbestedingspartnerschappen tussen de overheid en het mkb om innovatie voor SUDS te stimuleren.
De belangerijkste begunstigden zijn overheidsdiensten en vakspecialisten die verantwoordelijk zijn voor afwatering, burgers en bedrijven die beschermd worden tegen overstroming. KMO’s zullen profiteren van een betere samenwerking en informatievoorziening.
Grensoverschrijdende aanpak
Alle stedelijke regio’s in het 2 Zeeën-gebied hebben te maken met een stijgend risico op overstroming door overtollig regenwater. De kennis over en ervaring met SUDS variëren aanzienlijk. Deze oplossingen vragen om meer dan alleen technische expertise, aangezien er ook veel institutionele barrières zijn die per regio verschillen. Voor een overdraagbare en repliceerbare oplossing is dus grensoverschrijdende samenwerking nodig. Het partnerschap brengt organisaties met complementaire vaardigheden en ervaringen bijeen. Door samen te werken om oplossingen te ontwikkelen op vijf verschillende demonstratielocaties, hebben partners gezamenlijk de capaciteit om innovatieve methoden te ontwikkelen en testen en richtlijnen voor anderen te creëren.
Lead Partner

Partners












Observers

