
De rivier de Dijle, die over een afstand van twee kilometer door het centrum van Mechelen stroomt, kan een belangrijke rol spelen bij de afvoer van regenwater uit het stedelijk gebied. Door gebrekkig onderhoud aan de kademuren in de afgelopen decennia moeten deze nu gerenoveerd worden, inclusief het opwaarderen van de riolering om regen- en afvalwater te kunnen scheiden.
Mensen die afvalwater lozen in de rivier de Dijle zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de renovatie van hun kademuren. De stad heeft de belangrijke taak om de mensen hierop te attenderen, hen voldoende informatie te geven en ze te helpen met het benodigde onderzoek en de renovaties. Een belangrijke overweging hierbij was hoe de stad particuliere eigenaren kan stimuleren hun kademuren te renoveren en welke ondersteuning gegeven kan worden om belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen. Om dit te onderzoeken en om betrokkenheid te creëren heeft de stad Mechelen sessies voor de eigenaren georganiseerd. Betrokkenheid, participatie en één-op-één contact speelden een belangrijke rol in de communicatiestrategie.
Gebaseerd op en geïnspireerd door het ‘7E-model’
De stad baseerde haar communicatiestrategie op het 7E-model. Dit model geeft een overzicht van de verschillende behoeften en belemmeringen die worden ervaren binnen de doelgroep, en de hulpmiddelen of acties die ontwikkeld en georganiseerd kunnen worden om deze belemmeringen weg te nemen en om aan de behoeften te kunnen voldoen. Het 7E-model (Enthuse, Encourage, Engage, Enlighten, Exemplify, Enable, Experience, ofwel Enthousiasmeren, Stimuleren, Activeren, Informeren, Illustreren, Mogelijk maken, Ervaring) richt zich op het stimuleren van gedragsverandering door het gebruikmaken van een beleidsaanpak en communicatiestrategie.
Tijdlijn
Maart 2018: eerste introductie van het project.
Juni 2018: alle eigenaren hebben individuele adviezen gekregen over de toestand van hun kademuur.
November 2018: rondleiding met als onderwerp de geschiedenis van de kademuren en de daarop groeiende planten.
Oktober 2018 – februari 2019: drie workshops over ‘Hoe wilt u door de stad Mechelen ondersteund worden? Van ideeën tot ondersteuning.’
Maart 2019: presentatie van het ondersteuningspakket ‘Welke ondersteuning biedt de stad Mechelen bij het renoveren van uw kademuur?’
April 2019 – 2020: uitvoeren van de verschillende ondersteunende maatregelen (samen met een stuurgroep van eigenaren).
Resultaat tot nu toe: er is overeenstemming bereikt met de landeigenaren van ongeveer 60 procent van het gebied. Om de acceptatie van de beschikbare ondersteuningspakketten te vergroten worden nog verschillende soorten activiteiten gepland.

