In de wijk Dauwendaele in de gemeente Middelburg werd een SuDS geïmplementeerd naast winkelcentrum De Overloper. Om de zichtbaarheid van de investering en het publieke bewustzijn van klimaatbestendigheid te maximaliseren, werden burgers bij het hele proces betrokken.
In de wijk Dauwendaele werd een SUDS naast een winkelcentrum geïmplementeerd. Water uit een woonwijk van 1,5 ha wordt opgevangen in de vernieuwde groene zone. Het idee is om regenwater van de daken en de omliggende afgedichte oppervlakken op te slaan in een boven- en ondergronds opslagsysteem, om te voorkomen dat het gebied overstroomt. Dit water wordt opgenomen door de vegetatie (bomen en planten) in de omgeving en voor recreatief gebruik. Deze SUDS biedt 1500 m3 nieuwe opslag voor regenwater en beschermt de eigendommen in de aangrenzende woonwijk (huizen en appartementen).
Stakeholders strategie
Burgers zijn bij het hele proces betrokken om mee te denken over het ontwerp en de zichtbaarheid van de investering en het publieke bewustzijn van klimaatbestendigheid te maximaliseren. De stakeholdersgroep, De Overloper genaamd, bestond uit leden van het buurtteam, bewoners, het Waterschap, de school, de woningcorporatie en de gemeente. Tijdens drie vergaderingen werkte het team samen met een SUDS-architect Robert Bray Associates om een aantal ontwerpen uit te werken. Alle wensen werden geïnventariseerd. De landschapsarchitect presenteerde twee schetsontwerpen aan de werkgroep, die het definitieve ontwerp heeft gekozen.
Bouwwerkzaamheden
Het herontwerp van De Overloper begon eind 2019. Waterafvoer- en infiltratiesystemen werden geïnstalleerd. Een vijver en heuvels zijn gegraven in de Overloper. Nieuwe planten worden begin 2020 geplant.
Publieke informatie
Het verhaal van de innovatieve SUDS-watersystemen wordt op beide locaties gevisualiseerd met platen. De laatste fase van het project is het plaatsen van deze plaquettes in Molenwater en De Overloper.

De Overloper tijdens de uitvoering

Stakeholders in overleg tijdens een bijeenkomst over De Overloper